Ogromno interesovanje za austrijski grant

Bez autora
Feb 21 2013

Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu razgovarao je sa Klausom Kaperom, glavnim menadžerom projekta “Socio ekonomski razvoj dunavskog regiona u Srbiji”. Bilo je reči o zajedničkom radu na ispunjavanju ciljeva definisanih Strategijom Evropske unije za dunavski region.U razgovorima su učestvovali Vesna Piperski Tucakov, podsekretar, Aleksandar Radonjić, pomoćnik sekretara za međuregionalnu saradnju i Milan Polak, menadžer projekta.

Ogromno interesovanje za austrijski grantBranislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu razgovarao je sa Klausom Kaperom, glavnim menadžerom projekta “Socio ekonomski razvoj dunavskog regiona u Srbiji”.

Bilo je reči o zajedničkom radu na ispunjavanju ciljeva definisanih Strategijom Evropske unije za dunavski region.

U razgovorima su učestvovali Vesna Piperski Tucakov, podsekretar, Aleksandar Radonjić, pomoćnik sekretara za međuregionalnu saradnju i Milan Polak, menadžer projekta.

U Vojvodini postoji ogromno interesovanje za još uvek otvoreni poziv za dodelu 3,5 miliona evra bespovratnih sredstava za finansiranje razvoja preduzeća u oblasti turizma, zaštite životne sredine i prerade hrane, za povezivanje teoretskih znanja sa praktičnom primenom u realnoj ekonomiji i iskorišćavanje turističkih i kulturnih potencijala regije, istakao je Bugarski.

Klaus Kapman je rekao da je jasna namera pokrajinske administracije da se iskoriste sve razvojne mogućnosti, te da je važno da se u implementaciji projekta posebno iskoristi takozvana “komponenta 3”, u okviru koje se mogu koristiti bespovratna sredstva za finansiranje projekata u iznosu od 90 posto ukupnih sredstava. On je istakao da postoji mogućnost i da se koristi pomoć eksperata, od oktobra meseca. Trebalo bi da za tu pomoć apliciraju pokrajinske institucije, regionalne razvojne agencije, lokalne samouprave i nevladine organizacije.

Pokrajinski sekretarijat intenzivno radi na implementaciji “Vojvođanskog standard” na osnovu koga sve jedinice lokalnih samouprava u pokrajini do 1. januara 2015. treba da izrade Strategiju lokalnog ekonomskog razvoja 2014-2020, da formiraju Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i uvedu funkcionalni sistem “48 sati”. Time, Pokrajina nastoji da stvori uslove za podizanje kvaliteta života stanovnika Vojvodine i unapredi usluge koje građani dobijaju od opština i mesnih zajednica. Posebnu pomoć mogu očekivati mesne zajednice da bi mogle da pruže usluge građanima kao što to dobijaju u centrima opština ili gradova, naglasio je Bugarski.

On je objasnio da je potrebno utvrditi obaveze i specifikovati razlike u radu između urbanih i ruralnih mesnih zajednica, kao i da je potrebno uvesti ustanove “lokalnih ombudsmana” za područja više opština, te rešiti pitanja funkcionisanja komunalnih policija, koje sada postoje samo u gradskim sredinama. Bitno je da se povežu prioriteti koje Austrijska razvojna agencija i Evropska unija žele da finansiraju u okviru “dunavskih projekata” i prioriteta Vlade Vojvodine, rekao je Bugarski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik